I ladugård, stall, fähus och hönshus har vi byggt upp en lek och lärmiljö som passar de yngre barnen i förskola och lågstadie. Åsnebyns lek- och lärmiljö vill visa hur det kunde se ut på gård under första hälften av 1900-talet.
Här finns robusta djur tillverkade av trä, i lagom storlek att mata och sköta om. Genom leken lär sig barnen sig om livet på gården förr och nu. Det finns foton, utställningar och illustrationer som visar hur ett lantbruk sköttes förr men också hur det kan se ut idag.
Målsättningen med Åsnebyns lek och lärmiljö är att den ska kunna användas av skolor och förskolor i närområdet som ett utflyktsmål och som en alternativ lärmiljö, kanske vid ett temaarbete.
Inspiration till Åsnebyns lek & lärmiljö har hämtats från Jamtli, ett kulturhistoriskt museum i Östersund och Åsens by i Småland, som sedan flera år arbetar med att utveckla miljöer där barnen faktiskt får uppleva historien, inte bara läsa om den. På Jamtli har man även utvecklat en metod som kallas tidsresor. Tidsresor använder dramalek för att leva sig in i historiska miljöer. En ramberättelse med ett kulturhistoriskt perspektiv blir till ett äventyr som engagerar både barn och vuxna.