Hoppa till innehåll
IMG_6014

Om Åsnebyn

Åsnebyn är tidstypisk dalsländsk bondgård med en gårdsmiljö och ett landskap som präglats av 1800-tal och tidigt 1900-tal. Landskapet runt gården är fyllt med natur- och kulturupplevelser, allt från järnålderns gravar till 1900-talets jordbrukslandskap. Du är välkommen att besöka Åsnebyn året runt och vandra i den vackra naturen.

Gården är den sydligaste i Åsnebyn och ligger strax söder om Mellerud. Här bedrev Olof Andersson och hans syster Ingeborg ett aktivt småbruk med mjölkproduktion fram till 1970-talet. Vid sin död år 1993 donerade Olof gården till Hushållningssällskapet Västra som sedan dess förvaltar fastigheten för kommande generationer. År 2008 utnämnde Länsstyrelsen gården till kulturreservat. Kulturreservatet drivs av  med stöd av Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Gården är obemannad men landskapet och utomhusmiljön är öppet för besökare året om. Vid några tillfällen varje år arrangeras publika aktiviteter där allmänheten är välkommen att besöka gårdens inomhusmiljöer, bland annat i samband med den årliga kulturarvsdagen men också i samverkan med föreningar som är engagerade i gårdens fortlevnad.